Wat is Aikido?

Wat kan aikido voor uw kind betekenen?

In tegenstelling tot wat de actiefilms tonen zijn de traditionele krijgskunsten gericht op non-agressie, het onderzoek van het menselijk instinct en het cultiveren van het zelf. Bij Aikikids gaat het vooral om dat kinderen met veel plezier en ontspanning zelfvertrouwen opbouwen en leren hun grenzen aan te geven.

 

Jongeren die een krijgskunst beoefenen vechten zelden of nooit omdat er een directe verantwoordelijkheid en wezen verbonden wordt aan de bewegingen die men aanleert. Een prettig neveneffect van deze manier van aikido is dat op het moment dat je iemand op een vriendelijke manier aanraakt, je niet tegelijkertijd een hekel aan die persoon kunt hebben. Compassie en gewelddadigheid kunnen niet tegelijkertijd bestaan. Je hebt bij het leren van aikido altijd een “uke” (tegenstander) nodig. Zonder de “uke“ geen leermoment. Je zult zien dat op de tatami (mat) iedereen met respect en compassie leert omgaan. Het contact maken op de tatami gaat spelenderwijs en op een zeer respectvolle manier. Je leert wanneer contact voor jou veilig en verantwoord is. Je tegenstander (“uke”) is tegelijkertijd je medemens die het mogelijk maakt dat jij als verdediger (“tori”) je technieken kunt leren.

Wat betekent aikido?

Het Japanse woord aikido kan worden opgedeeld

in drie aparte termen:

 

ai – liefde of harmonie;

ki – levensenergie, omvat mens en natuur;

do – de weg die moet worden afgelegd om in harmonie te komen met geest en lichaam.

 

Aikido is, als vele andere Japanse kunsten, een moderne en vreedzame vorm van traditionele en oude martial arts (krijgskunsten) verweven met filosofische aspecten. In het begin van de vorige eeuw ontwikkelde Morihei Ueshiba een krijgskunst die heden ten dage gekenmerkt wordt door haar harmonieuze bewegingsvorm en een perfecte balans. Technisch juist uitgevoerde bewegingen geven stabiliteit aan het lichaam en ook daarmee de geest.

 

Aikikids Shoryukai is een dojo waar we gericht zijn op het geven van aikido in de style van Shimamoto Shihan (8e dan).

 

www.shoryukai.nl

Wat betekent Shoryukai?

De naam Shoryukai is afgeleid van Shosenji, dit is de boeddhistische tempel van Shimamoto Shihan. Het betekent “Federatie van de juiste stroming.

 

Aikikids-Shoryukai is aangesloten bij de Aikidobond Nederland (AN).

 

www.aikidonederland.nl